keskiviikko 31. elokuuta 2016
Somedemokratian vuosikymmen
Netin sosiaalinen media elää vakaata nousukauttaan. Viestinnän suunnittelijat pohtivat missä olisi tehokkainta pyrkiä vaikuttamaan ihmismassojen mielipiteisiin. Virtuaalinen vaikuttaminen on jo ajanut ohi painetun sanan. Some päihittää sanomalehdistön, television ja radionkin viestinnän nopeudessa sekä saavutettavuusmittareilla.
Kansainvälisten konfliktien käsittely ja niistä uutisointi aiheuttaa voimakastakin viestinnällistä ristiriitaa. Suuren jakelun saattaa saavuttaa netissä myös perätön tieto. Vastuu virheellisen tiedon omaksumisesta ja levittämisestä onkin siirtynyt suurelta osin lukijalle.
Konstit joilla someviestintää yritetään kaitsea, ovat kyseenalaisia. Uusia termejä ilmaantuu. Populismiksi luokittelemalla yritettiin aluksi vaimentaa sanomalehtien mielipidekirjoittajia. Nyt puhutaan trollauksesta, joka on yhtä mitäänsanomatonta nimittelyä. Mielipidevaikuttamista on ollut aina, vain välineet ja asiasisällöt ovat muuttuneet. Välineet ja sosiaaliset taidot ovat kansanomaistuneet.
Mihin on luvallista ja merkityksellistä vaikuttaa sosiaalisessa mediassa ja sanomalehdissä mielipiteitä julkaisemalla? Kaikkeen. Mielipiteiden ilmaisun runsaus on rikkautta. Siitä seuraa, että kabinettijohtaminen vaikeutuu, kuten pitääkin. Siitä seuraa myös, että kaveridemokratialla ei ole kestävää tulevaisuutta. Ketut jäävät kiinni, vaikka rakentaisivat kuinka ovelia pakokäytäviä.
Maakuntalehti otsikoi liittyen Ulkopoliittisen instituutin raporttiin; "Venäjän ulkopolitiikkaan ei voi vaikuttaa". Tutustumatta raporttiin perusteluihin, väitän että vaikuttaa voi. Myös Suomen ulkopolitiikkaan voi ja pitääkin voida vaikuttaa. Suomen ulkopolitiikkaan vaikuttavat USA:n, Venäjän, EU:n ja lukemattomien asiantuntijoiden, sekä tavallisten kansalaisten mielipiteet. Ulkoministeriömme tehtäväksi jää laskea mielipiteiden saldo ja toimia sen mukaisesti. Paras kansallinen asiantuntemus ei istu minkään maan ministeriöissä.
Oletteko huomanneet? Demokratia ei ole enää sitä että valitaan poliittiset johtajat määräajaksi. Demokratia muuttuu huimaa vauhtia reaaliaikaisemmaksi ja tasavertaisemmaksi mielipidevaikuttamisen seurauksena.
Risto Ahonen