Uskotteko, että maatiaisukko voisi munia hopeamunan? Minäpä uskon. Armoton pohdiskelu kipeästi koskettaneen kriisin helpottamiseksi synnytti hopeamunan. Olen toimittanut sen Helsinkiin valtakunnan viisaiden vapaasti haudottavaksi ;^)
Tiedostamme kiistattomasti, että liian monet lapset, nuoret ja perheet voivat pahoin. Liian moni lapsi on pudokas jo peruskoulussa. Liian moni nuori syrjäytyy. Liian moni äiti ja isä uupuu päätyen epätoivoisiin tekoihin.
Niinpä matkustin Helsinkiin kertomaan Tsemppari-ideasta joka on mielestäni loistava ja helppo toteuttaa jopa ilman uusia lakeja tai asetuksia. Sain järjestettyä kuin ihmeen kaupalla samalle päivälle tapaamiset; Sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja elikeinoministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, sekä presidentin kanslia. Olin laatinut kaikille tahoille erillisen esityksen toimintamallista, jota olemme Jämsässä noin vuoden ajan testanneet.
Idea lyhyesti
Kun peruskoulussa havaitaan oppimisvaikeuksia tai elämänhallintaan liittyviä ongelmia, nimetään lapselle tai nuorelle henkilökohtainen tsemppari (tsemppari on sopivampi ilmaisu kuin tukihenkilö tai avustaja). Tavoitteeksi asetetaan kartoittaa ongelmat ja tukea lasta koulussa, kotona sekä harrastuksissa, lapsen elämää kokonaisuutena tarkastellen. Vastaavasti, jos isä tai äiti uupuu, nimetään perheelle tsemppari. Lapsi tai nuori ja vanhemmat pyritään sitouttamaan omaehtoisesti. Käytännön kokeilu on jo osoitanut, että kyseisellä tavalla tukitoimesta syntyy haluttu. Lastensuojeluilmoitus ei ole ehtona toteutukselle.
Mikä on Tsemppari?
Tsemppari on tuntityöläinen joka sitoutuu kulkemaan rinnalla ja auttamaan lasta tai nuorta selviytymään peruskoulusta, jatko-opinnoista ja sitoutumaan työelämään. Työajaksi saattaa riittää tunti viikossa tai joitakin tunteja joustavasti tarpeen ja tilanteiden mukaan. Tsempparia valittaessa on huomioitava ikä, sukupuoli ja henkilökohtaiset soveltuvuudet. Esim. murrosikäiselle Tsempparia valittaessa eivät eläkeikää lähestyvät tai eri sukupuolta olevat ehkä aina sovellu. Nuoren oma tukitoimen hyväksyminen ja sitouttaminen on perusehto. Tsemppareina voivat toimia sosiaali-, terveydenhuolto-, nuoriso-, ja opetusalan opiskelijat sekä työttömät ammattilaiset. He hyötyvät tuntityöstä monella tavalla. Kyseistä pilottitoimintaa seuranneena rohkenen väittää, että tsempparista tulee tavoiteltu tukimuoto nuorten keskuudessa. Perheen uupuvien vanhempien tsemppari voisi olla valmistuva tai työtön lähihoitaja tai psykologi.
Mistä resurssi?
Suomessa on noin 250 000
ammattiopiskelijaa ja työttömiä työnhakijoita noin 330 000.
Summittaisesti
arvioiden on 580 000 suomalaista vailla mahdollisuutta ansaita elantoaan edes tuntityöläisenä. Resurssia pitää tutkia tarkemmin. Sosiaali-,
terveydenhuolto-, nuoriso-, ja opetusalan opiskelijat voisivat tsemppareina soveltaa opiskelussa saamaansa uusinta tietoa suoraan
käytäntöön, josta seurauksena myös kouluyhteisö kehittyisi. He saisivat
arvokasta työkokemusta eri sektoreilta ja tuntiansioita opiskelunsa
rahoittamiseen. Entäpä työttömät ammattilaiset? Nyt marraskuussa 2014 on uutisoitu, että tuntityö saattaisi olla houkutteleva työaikamuoto, jota monet työttömät haluaisiavat. Osa-aikaisesta työstä on kaavailtu jopa kansantaloutemme pelastusta.
Tulos
Koska elämme markkinataloudessa, totean aluksi, että säästöä syntyy, sehän on mannaa kansantaloudellisesti. Täysiaikaisten virkojen lisäystarve vähenee. Sosiaalitoimen, opetustoimen sekä terveydenhuollon paineet helpottavat. Minun arvoasteikollani on oleellista, että lapset ja nuoret voivat paremmin. Perheissä tuntuu elämä turvallisemmalta, kun uupumus helpottaa. Säästöä ja hyvinvointia syntyy realliajassa sekä tulevaisuudessa, sillä jokaisesta pudokkaasta koituu yhteiskunnalle yli miljoonan euron kustannukset.
Miten valtakunnan päättäjät reagoivat esitykseeni?
Lauri Ihalainen oli järjestänyt ensimmäisen tapaamisen. TEM erityisavustaja Jenni Karjalainen otti minut ystävällisen asiallisesti vastaan ja lupasi esitellä raporttini ministeriössä.
Seuraavaksi tapasin presidentin erityisavustaja Mikko Kortelaisen. Kuningasajatukseni on saada Sauli Niinistö puolisoineen puhaltamaan tuulta tsempparin purjeisiin. Meillähän on virkakoneistossa tapana toimia vasta, kun riittävän arvovaltainen taho ilmaisee julkisesti myönteisen kantansa. Minulle jäi sellainen mielikuva, että Mikko Kortelainen piti esitystäni realistisena.
Kolmas etappi oli STM. Erityissairaiden psykososiaalista tukea suunnittelemaan asetettu työryhmä kuunteli kiinnostuneen oloisena. Keskustelimme aiheesta noin tunnin. Ryhmässä on edustajia jotakuinkin kaikista sairaanhoitopiireistä. Ryhmän puheenjohtajana toimii kuntoutusohjaaja Tuomo Puruskainen. Kahdelta ryhmän jäseneltä; Anne-Elina Auranen,
lastenpsykiatrian konsultoiva erikoislääkäri, TYKS ja Eeva-Riitta
Kokkonen HUS:n lasten
yleissairaapsykiatrian apulaisylilääkäri, tuli yhteydenotto tsemppari-ideaan liittyen myöhemmin. Ryhmän raportti valmistuu tammikuussa 2015.
Neljäs visiitti suuntautui OKM:n. Ylitarkastaja Kirsi Lamberg suhtautui myönteisesti. Hän totesi, ettei hän näe esteitä mikäli haluamme lähteä viemään tsemppariasiaa kouluihin. Jämsässä toteutus on sovittu sivistys- ja sosiaalitoimen yhteistyönä.
No miten tsemppariasia etenee?
Odottelen toiveikkaana. Jos käyn kyselemään liikoja, se ahdistaa ja minut koetaan äärimmillään häiritseväksi. Tämän blogikirjoituksen alussa kuvastin tuntojani. Sillä on aivan liian suuri merkitys kuka idean esittää. Ministeriöt eivät myöskään mielestäni keskustele keskenään riittävän aktiivisesti. Poliittisten päättäjien ylimystö eli ministerit ovat vaikeasti tavoitettavia, eivätkä he ole kovin aktiivisia ajamaan kansalaisen ideaa finaaliin. Entäpä jos idea olisi ministerin oma?
Susanna Huoviselta sain kannustavan kiitosviestin. Mikko Kortelainen on minua kannustanut. Ruohonjuurelta olen saanut kannustusta ja kiitosta. Olen onnellinen, että olen saanut esitellä tsemppari-ideaa ministeriöissä ja presidentin avustajalle. Olen käytännössä kuitenkin kokenut, että järjestelmämme on kankea ja byrokraattinen. Kyllä kansalaiselta vaaditaan erityistaitoja asiansa esittelemiseksi valtakunnan päättäjille.
Susanna Huoviselta sain kannustavan kiitosviestin. Mikko Kortelainen on minua kannustanut. Ruohonjuurelta olen saanut kannustusta ja kiitosta. Olen onnellinen, että olen saanut esitellä tsemppari-ideaa ministeriöissä ja presidentin avustajalle. Olen käytännössä kuitenkin kokenut, että järjestelmämme on kankea ja byrokraattinen. Kyllä kansalaiselta vaaditaan erityistaitoja asiansa esittelemiseksi valtakunnan päättäjille.
Media voi auttaa
Media on neljäs, ellei nykyään peräti jo ensimmäinen valtion mahti. Tällä blogilla avaan Tsempparikäsitettä somessa avoimesti luettavaksi ja edelleen julkaistavaksi. Toivon tukea kaikilta, joiden mielestä Tsemppari-idea on realistinen. Parhaita sparraajia ovat ne ammattilaiset, joilla on teorioidensa lisäksi omakohtaisia kokemuksia syrjäytymisestä tai uupumisesta. Valitettavasti poliittisten päättäjien ja viranhaltijoiden eliitti muodostuu ihmisistä joilla ei enää ole helmoissaan lapsia tai nuoriakaan aktiivisesti huollettavanaan. Ministeriöiden työryhmiin ei ole tapana valita asianomaisia, siksi päätännän koetaan etääntyvän kansalaisista. Kosketus ongelmiin ja niiden ehkäisyyn arjessa osin puuttuu. Merkittävätkin sosiaaliset ongelmat jäävät päätännässä akuuttien kansantaloudellisten paineiden ja kansainvälisten selkkauksien varjoon, ellei niitä nosteta otsikoihin ja pidetä päättäjien tietoisuudessa, kunnes ne on uskottavasti ymmärretty ja sisäistetty.
Risto Ahonen
Perheenisä (ex viestintäsuunnittelija)
Jämsä
Risto Ahonen
Perheenisä (ex viestintäsuunnittelija)
Jämsä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.