maanantai 21. maaliskuuta 2016
Ylin yhteiskuntaluokka laiskistuu
Ylimmän yhteiskuntaluokan johtajat eivät tee enään itse sitä minkä osaavat. Korkean koulutuksen tavoite kiteytyy taitoon delegoida ja edetä uralla ylimpään palkkaluokkaan. Muutos näkyy valtion ja kuntien hallinnossa. Virkamies on korkeasti koulutettu osaaja, mutta hän teettää usein työnsä konsultilla tai alihankkijalla. Työn ulkoistuksesta on tullut salaa yleinen toimintamalli nyt 2000-luvulla. Aiemmin viran tai toimen haltija teki työnsä itse, nyt myös esimiesvastuu pyritään ulkoistamaan. Muutos aiheuttaa epävarmuutta monella taholla. Siitä ei seuraa helpotusta tai kiireettömyyttä, päivastoin, jatkuva palaveeraaminen tekee työstä henkisesti rasittavaa.
Valtion virastoissa ja ministeriöissä näytetään esimerkkiä kuntatason virkamiehille. Konsultit toteuttavat etenkin kritiikille alttiit asiat. Uusia hankkeita kaupataan kolmannen sektorin toteutettaviksi. Virkamies suostuu korkeintaan jäseneksi valvontaryhmään. Laiskuudesta ja vastuun pakoilusta on kysymys. Vain harva päätös rohjetaan tehdä omin asiantuntijavoimin, ilman maksetun lakimiehen lausuntoa.
Myös ammattiyhdistysliikkeet ja poliittiset puolueet ovat rapautuneet. Kansallisen edun edelle ovat nousseet ryhmän medianäkyvyys, taloudelliset intressit ja gallupmenestys. Yhteiskuntarakenteen rappeutuminen on ihmiselle luontaisen laiskuuden ja välinpitämättömyyden seurausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.