maanantai 7. marraskuuta 2016

Jämsän valtuusto ei etsinyt sopua

Jämsän kaupunginvaltuuston kokous 7.11.2016 oli hallitsematon kaaos. Demokratia joka kuntapäätännässä laillisesti vallitsee, sallii riitelyn ja nokittelun, sekä ilkeämielisen kommenttoinnin joka alentaa väittelijöiden ihmisarvoa.


Kuuntelin lehterillä ja hämmästelin, kuinka sovinnon etsimisen sijaan valtuutetut aliarvioivat toisiaan. Tarkoitus oli keskustella ja äänestää siitä asetetaanko toimikunta arvioimaan kaupunginjohtajan kykykyä toimia tehtävässään. Toistakymmentä valtuutettua on vaatinut kaupunginjohtajan eroa ja mukana ryhmässä ovat olleet kaupunginhallituksen sekä valtuuston puheenjohtajat.

Aivan ummikkokin voi jo päätellä, että näin iso ryhmä ei voi olla täysin perusteettomasti eroa vaatimassa. Kokouksessa puhuttiin kaupunginjohtajan ajojahdista ja vaadittiin jopa kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien eroa. Ilmeisesti keskustalaisen valtuuston pj:n paikkaa jo kärkkyi kärkevin saman ryhmän valtuutettu, joka ensimmäisien joukossa oli puheenjohtajien eroa vaatimassa. Keskustelussa saattoi rivien välistä aistia miesten  kyseenalaistavan naisten pärjäämisen kuntapolitiikan kärkipaikalla. Jopa hallintojohtajanainenkin sai miehiltä satikutia tasapuolisuudesta. Hallintojohtaja oli arvostelijoiden mielestä ylittänyt valtuutensa hankkimalla lakimiehen kaupunginjohtajan eroa vaatineelle porukalle. Kaupunginjohtajalla oli oma lakimies kyseisessä keskustelussa, miksi siis ei vastapuolellakin? Saipa maakuntalehti Keskisuomalainenkin moitteet huonosta journalismista, kun julkaisi kaupunginjohtajan epäasialliset tekstarit. Kaupunginjohtajaa puolustettiin intohimoisesti kuin parasta kaveria. Oikeastaan erottamista vaatineen ryhmän toimintatavasta kinasteleminen nousi merkittävämmäksi kuin itse asia, eli luottamusta heikentäneiden asioiden selvittäminen.

Kokous oli koominen esimerkki paikallispolitiikan sisimmästä. Valtuutetut ovat tunteella tulkitsevia tavallisia ihmisiä. Vain muutaman käytöksessä oli aitoa sovinnollisuutta. Eräänlaista kostofobiaa oli havaittavissa. Erotetaan ne jotka tämän kisan häviävät. Heidän pitää saada tästä jokin taloudellinen sanktio. Todellakin vain muutama valtuutettu kertoi etsivänsä totuutta ja sovintoa. Mitä selvitysryhmän vastustajat pelkäsivät jos kerran pitivät kaupunginjohtajaa täysin syyttömänä? Käytännön työasioiden sparraamisen sijaan jaoteltiin kuka on kaupunginjohtajan kaveri ja kuka ajomies. 😉

Tästä kokouksesta jäi huono jälkimaku. Tästä jatkaminen on ongelmallisempaa kuin että jos olisi asetettu demokraattinen toimielin tutkimaan asiaa.
Päätös jossa mielipiteet jopa poliittisten ryhmienkin sisällä jakautuvat ei ole demokraattinen, se on enemmistöpäätös joka syntyy äänekkäimpien ja vaikutusvaltaisimpien jyräämällä. Riitelystä jää kaikille ikäviä ajatuksia. Paikallispolitiikassa ei ole aidosti voittajia jos päätös syntyy vain muutaman äänen enemmistöllä. Aina ja kaikissa asioissa pitäisi käynnistää sovintoneuvottelut jos valtuusto alkaa jakautumaan kahtia, kuten nyt on Jämsässä käynyt.

Muutama valtuutettu ei käyttänyt lainkaan puheenvuoroa. Muutama liennytti tilannetta kommentillaan. Enemmistö kävi sanasotaa keskenään. Kissaa ei uskallettu nostaa pöydälle, se löytynee maton alta lähitulevaisuudessa.

3 kommenttia:

  1. Otan kantaa vain Risto Ahosen toistuvaan terminologiaan kuten "valtuutetut ovat tunteella tulkitsevia".

    Mielestäni esim. laulaja on tunteella tulkitseva. Samoin näyttelijä. Taiteessa tulkitaan.

    Mutta politiikassa mennään realismin kylki edellä. Eiväthän poliitikotkaan mitään psykopaatteja ole ja tunteet heilläkin, mutta on paljon semmoisia tehtäviä, joissa on sydämen ja järjen ääni yhdistettävä tavalla, jossa omat tunteet on hallittava.

    Mielestäni valtuutetun toiminta perustuu laaja-alaisuuteen: kykyyn katsoa kokonaisuutta. Edelleen se perustuu olemassaoleviin faktoihin (esim. budjetin tunnusluvut) ja edelleenkin se perustuu puhumisen taitoon ja etenkin kuuntelemisen taitoon.

    Faktojen pohjalta valtuutettu muodostaa näkemyksensä kulloisestakin asiasta eikä siinä ihmeemmin tunteilla tulkita.

    VastaaPoista
  2. Janne tulkitsee asiaa teoreettisesti aivan oikein. Eilinen kokous ei ilmentänyt juurikaan hyvää taitoa toimia valtuutettuna. Arviolta kymmenkunta valtuutettua, eri valtuustoryhmistä, käyttäytyi asiallisesti. 😳

    VastaaPoista
  3. Haluan kuulla lisää: miten määrittelet asiattoman käytöksen eilisessä kokouksessa tai ylipäätään valtuutetun asiattoman käytöksen kokouksessa? Mitä siellä oikein tapahtui? Nimiteltiinkö, kiroiltiinko - puhuttiinko ilman pyydettyä ja annettua puheenvuoroa? Mitä tapahtui?

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.