lauantai 27. helmikuuta 2016

Ubertulevaisuus?



Mediavaikuttaminen ohjaa nykyään perinteistä demokraattista päätöksentekoa. Televisio, lehdistö, radio ja sosiaalinen media ovat jo nousseet päätöksenteossa johtoasemaan. Gallupeilla on valtarakenteita murskaava voima. Poliittisen päättäjän tai virkamiehen vapauttaminen vastuusta pystytään ennalta aavistamaan.

Uber on yhdysvaltalainen kännykkäsovelluksia kehittävä yritys. Sovelluksen tarkoituksena on mahdollistaa helppo kyydin tilaaminen matkapuhelimella. Matkan maksaminen tapahtuu sovelluksen välityksellä. On mielenkiintoista pohtia soveltuuko sovellus muuhunkin kuin kuljetuksen tilaamiseen. 

Monet vaikuttajista ovat luopuneet päivittäisestä tietokoneen käytöstä, he hoitelevat asioitaan älypuhelimilla.
Ovatko Uber-tietsikkahuolto, Uber-terveydenhuolto tai Uber-yhteiskuntapalvelut tulevaisuudessa todellisia? Kännykkäsovellus voi viedä vapaan kilpailun ja palvelutarjonnan yksilötasolle. Verkosto voi kehittyä korvaamaan länsimaisen demokratian, poliittisin perustein valittavan parlamenttaarisen päätöksenteon. Uberasiantuntijoista koostuva ryhmä ratkaisee nopeasti kaiken mistä aiemmin on tarvittu poliittinen esivääntö ja eduskuntakäsittely. Esimerkiksi terveydenhuollon palveluista vastaisivat uberverkoston asiantuntijat. Kunnallistekniikan rakentaminen ja kunnossapito olisi uberpalvelua.

Ubersertifikaatin suorittaminen avaisi kaikilla aloilla oven työelämään, ammatin harjoittamiseen. Ammattitaidon ylläpitämisen näyttöpisteitä sikiäisi samoin kun autojen katsastusasemia nykyään. Sertifikaattileiman saisi lähimmältä uberasemalta suoritettuaan vuosittaiset testit. 

Maailma muuttuu, mutta kuka kontrolloi muutoksen suuntaa ja hyveellisyyttä maailmanlaajuisesti? EU:n energia näyttää kuluvan unionin itsensä elvyttämiseen? Suurvaltojen kapasiteetti kuluu keskinäiseen kisailuun maailman herruudesta. Jäljelle vastuun kantajiksiko jäävät viimekädessä täysipäiset kansalaiset, joiden vaikuttamisen voima perustuu älypuhelimiin ja sosiaaliseen mediaan. Joko näin on, vai tähänkö olemme tulossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.