perjantai 20. tammikuuta 2017

Erilaisuutta sullotaan tasa-arvon muottiin.

Me ihmiset olemme erilaisia ulkonäön, sukupuolen ja arvojemme suhteen. Saman kaltaiset ihmiset muodostavat ryhmiä ja yrittävät nousta joukkovoimaa käyttäen arvostettuun asemaan. Perinteisesti valkoihoinen ihminen on saavuttanut muita arvostetumman aseman maailmassa. Kielellisesti englanninkieli on jo saavuttanut valta-aseman kansainvälisessä kommunikoinnissa. Poliittisesti demokratia on tavoitelluin yhteiskuntamuoto, vaikkakaan sen sovellukset eivät ole kansanvaltaa vielä missään valtiossa aidosti saavuttaneet.
o. Ihmisen koulusivistys on arvostettua lähes kaikkialla maailmassa. Tervettä ihmistä ihaillaan ja arvostetaan enemmän kuin sairasta.

Kansainvälisen liikkumisen vapautumisen myötä ovat kulttuurit alkaneet sekoittua. Vastakkainasettelua syntyy kun eri kulttuureista lähtöisin olevat ja erilaisen arvotaustan omaavat ihmiset kohtaavat. Oman kansallisen kulttuurin tapoja pidetään omina saavutuksina joita ei haluta kyseenalaistaa. Tuhoisimmat törmäykset ovat kautta historian syntyneet uskonnollisten erimielisyyksien seurauksena. Ukonnollisiin riitoihin on ajauduttu valtioiden sisällä ja niiden välillä. Toisena riidanaiheena ovat valtioiden väliset rajat. Maantieteellisillä rajoilla on aina yritetty eristää toisistaan myös erilaisiin uskonnollisiin ryhmiin kuuluvia ihmisiä. Natsisaksan juutalaisvaino lenee suurin uskonsota lähihistoriassamme. ISIS perustaa tavoitteensa oikeuteen eliminoida vääräuskoiset. Israel käy uskonsotaa johon liittyy maantieteellinen rajoitus.

Rikkaiden ja köyhien eturistiriita jakoi maailman ideologisesti kommunismin ja kapitalismin vastakkainasetteluun, jonka kapitalismi on tavallaan voittanut. Kapitalistinen maailma etsii nyt kuumeisesti uutta maailmanjärjestystä joka olisi ihmiskunnan pelastus luonnonkatastrofilta ja taloudelliselta varararikolta, johon osa sivistysvaltioista on jo ajautunut. On ironista, että antiikin arvoistaan tunnettu Kreikka on noussut tunnetuksi vararikostaan.

Erilaisuutta siis yritetään sulloa samaan muottiin huonoin seurauksin. Erilaisuutta pitäisi paremminkin kulttuurisesti vaalia ja muutoksen pitäisi antaa tapahtua vapaasti ja luonnollisesti sukupolvien vaihtuessa.
Ristiriitoja aiheuttavista asioista nostan esimerkiksi ihmisten seksuaalisen erilaisuuden. Yritämme epätoivoisesti sinetöidä avioliitoksi kaikki ihmisten moninaiset parisuhteet. Miksi niitä ei voisi nimittää selkokielellä miesliitoiksi, naisliitoiksi tai miksi ikinä tahansa, sotkematta kielellisesti nimeä joka mielletään miehen ja naisen väliseksi parisuhteeksi? Kun soppaan sujautetaan vielä kristinuskon perinteisiin kuuluva kirkollinen vihkiminen, niin erilaisuutta on aivan liikaa sullottavaksi samaan muottiin.

Erilaisuus pitää hyväksyä. Poikkeavuuksista pitää uskaltaa puhua poikkeavuuksina kunnes ne koetaan tavanomaisina asioina. Yhteiskunnan pitää kohdella erilaisia ihmisiä tasavertaisesti, mutta se ei oikeuta muuttamaan kulttuurisia käytöstapoja väkivalloin teoreettisen tasa-arvon saavuttamiseksi. Teoreettisesti tai lakisääteisesti saavutettu tasa-arvo ei ole todellinen, kunnes se yleisesti hyväksytään ja on muuttunut perinteeksi jota aidosti kunnioitetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.