perjantai 27. tammikuuta 2017

Länsimainen demokratia nukkuu ruususen unta.

Alexander Stubb on oivaltanut sen mitä maailmassa tapahtuu lausuessaan, että kommunistisesta kiinasta tulee avoimuuden, vapaakaupan, markkinatalouden ja globalisaation johtaja.. Valtaa eivät tulevaisuuden demokratiassa käytä enää yksin valtionpäämiehet, virkamiehet, saati hallitsevien puolueiden poliitikot. Ovatkohan puolueiden suosiota mittaavat gallupit enää tarpeellisia? Valta siirtyy sinne missä on yksimielisiä ihmisiä eniten. Tällä hetkellä katse kääntyy itään ja Kiinaan. Suomessa valtaa käyttää eniten sosiaalinen media. Joku on varmasti vielä erimieltä, mutta olkoon. ;^)

Suomen monipuoluejärjestelmä ei ole toimiva terveen demokratian toteutumiseksi tietotekniikan aikakautena. Puolueita on liikaa, puoluekenttä on repaleinen. Vanhakantaista arvoajattelua yritetään tekohengittää epätoivoisesti sen sijaan, että yhdessä suunniteltaisiin parempaa tulevaisuutta. Demokratiamme on kaiken lisäksi tehty hankalaksi puolueettomille asiakeskeisille yhteiskuntavaikuttajille päästä edes kunnallisiin päätäntäelimiin. Tie eduskuntaan on kaivettu poikki puolueettomilta.

Sosiaalinen tietotekninen tiedonvälitys jyrää yli virkamiesten ja poliitikkojen. On ummistettu silmät siltä, että sivistysvaltiossa reaaliaikaisin tieto ja osaaminen ei ole parlamenteissa, virastoissa, eikä aina yliopistoissakaan. Takahikiällä asuva tunneälykäs kirjanoppinut osaa tuoda julki ajatuksensa somessa, jossa se leviää kulovalkean tavoin kaikkien lukutaitoisten saataville. Perättömillä peräkammarin poikien tölväisyillä on lyhyemmät jäljet, mutta joskus niistäkin hioutuu helmiä lähes koko maailman ihasteltaviksi.

Yhteiskunnallisen päätännän kulmakivi on ohi television, radion ja lehdistön kirinyt sosiaalinen media. Otan todisteeksi Twitterin jota lähes kaikki valtionpäämiehet käyttävät. Jokaisella älypuhelimen omistajalla on mahdollisuus seurata reaaliajassa käänteitä maailmanpolitiikan huipulla. Oleellisinta kansainvälisen somen reaaliaikaisuudessa on, että mikään muu media ei ehdi/pysty uutisoimaan nopeammin ja todenperäisemmin vaikkapa esimerkiksi Trumpin ja Putinin julkilausumia. Sosiaalisen median merkitys maailmassa on tiedostettu Kremlissä ja Valkoisessa talossa. Twitter kääntää suurvaltajohtajien tiedotteet reaaliajassa kielitaidottomillekin luettavaksi. Suomessa toimitaan presidentin kansliassa vielä keskimääräistä konservatiivisemmin ja vaitonaisemmin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.