maanantai 16. tammikuuta 2017

Väritöntä valoa poliittiseen pimeyteen

Kuntavaalit lähestyvät. Olen saanut kunnioittavia kutsuja kunnallispolitiikkaan. Mietin ratkaisuani enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Saunottuani ja uituani avannossa tein ratkaisun.



Ajattelen, että on todella merkityksellistä yhteisön toiminnan kannalta, että yhteisistä asioista päättävät mahdollisimman viisaat, psyykkisesti tasapainoiset ja humaanit ihmiset. Perinteisen puoluepolitiikan näen rasitteena joka mutkistaa päätöksentekoa varsinkin kuntatasolla.
Suomessa hallitsevasta monipuoluejärjestelmästä ei päästä parempaan nopeasti, sillä perinteitä pitää kunnioittaa etenkin politiikassa. Toivon, että demokraattinen järjestelmämme kehittyy ja kasvaa irti konservatiivisista puoluekoneistoista jotka nyt hallitsevat ja kisailevat keskenään.

Vallitsevan poliittisen järjestelmän muuttaminen pitää toteuttaa riittävän hitaasti. Liian nopeasti tai väkivaltaisesti tehty muutos aiheuttaa kaaoksen, pelkoa ja kapinaa kansalaisten keskuudessa. Viimeisimmistä epäonnistumisista yksi tuhoisa esimerkki on Irak. Huonoakaan johtajaa ei pidä syöstä vallasta jos tilalle ei ole tarjota toimivaa vaihtoehtoa. Suomessa eletään nyt kiistellyn sananvapauden, äreän ilmaisun (vihapuheen) ja poliittisen vallan uusjaon aikaa. Vihaisuuttahan ei voida kieltää, mutta sen julkikirjoittamisen rajoja yritetään hahmottaa. En usko, että vihapuhetta pystytään suitsemaan, vaikka pari varoittavaa poliittista uhria onkin jo nimetty ja tuomittu.

Palataanpa kuntatasolle. Sitoutumattomien valtuustoryhmään lähtevät ehdolle ne ihmiset jotka eivät tunne omakseen minkään perinteisen puolueen ideologiaa, eivätkä halua korvamerkitä ajatuksiaan. Puolueet julistavat sitoutumattomuuttaan ja metsästävät myös sitoutumattomia ehdokkaita, mutta eivät ne luovu puolueohjelmastaan. Puolueohjelmilla jaetaan kansaa ja mitataan uskollisuutta. Käytännössähän ei kuitenkaan ole valittavissa kuin yksi hyvä ja lukuisa joukko huonoja ratkaisuja. Kansalaisten (ihmisten) etu on aina kysymyksessä. Jopa seurakuntien päätäntäelimet ovat puoluepoliittisia, eivätkä eettisin perustein seurakuntalaisen parasta pohtivia.

Sitoutumattomuus on tehty vaikeaksi. Sitoutumattomalla ei ole helppoa tietä poliittisen päätännän huipulle. Mutta entäpä jos eteneminen poliittisella uralla ei olisikaan motiivi lähteä päättämään yhteisistä asioista? Entäpä jos eduskuntavaaleissakin valittaisiin vain asiantuntevasti viisaita, humaaneja ihmisiä, jotka keskuudestaan tai ulkopuoleltaan valitsisivat ministerit, pääministerin ja jopa presidentin? Käytänteitä toteuttavan virkaorganisaation lisäksi ei tarvita kansaa jakavia puoluekoneistoja. Todellista demokratiaa ei ole vielä missään osattu toteuttaa.
Mitä se Äijä nyt oikein horisee? Näin moni nyt lukiessaan jo tuumaa. Meissä asuu syvällä muutosvastarinta. Kaikkea uutta kyllä pitääkin tarkastella kriittisesti, se ei ole muutosvastaisuutta ja vanhaa viisautta ei pidä koskaan jättää huomioimatta.

Puolustan ja edistän siis poliittista sitoutumattomuutta. Mitä tulee perheeseen, ihmisten väliseen ystävyyteen, velvollisuuksiimme liittyen ihmisen ja luonnon hyvinvointiin, niin kannatan sitoutumista. Koska jokainen ihminen on yksilö oman kehityskaarensa varrella, niin yksimielisiä emme voi olla. Erimielisyys on hyve, eikä siitä pidä kenenkään pahastua.

Seuraan politiikkaa kaikilla tasoilla, kommentoin ja keskustelen. Tuleva kuntavaali on kiinnostava. Suurten puolueiden kisa valtakunnallisesta menestyksestä vie suurimman huomion, vaikka sillä ei saisi olla juurikaan merkitystä kuntatasolla.  Sosiaalinen nettimedia on kiinnostavin tällä hetkellä. Maailmanpolitiikan huipulta ruohonjuureen ulottuu jo vuorovaikutus tietoteknisessä sosiaalisessa verkossa. Tätä kirjoittaessani istun pihakammarissamme, jossa tietsikka hurisee kodikkaasti yön pimetessä. Joskus kirjoitan saunaa lämmitellessä tai luonnossa liikkuessani, nämä nykyajan vempeleet tekevät sen mahdolliseksi.

En lähde ehdokkaaksi kuntavaaleihin, en edes sitoutumattomana. Vaikutan vapaana mielipiteiden ilmaisijana. Muodostan verkostoja joissa keskustelen oppien uutta ja kasvaen ihmisenä.
Haluan täysin sydämin edistää poliittista sitoutumattomuutta, itsenäistä ajattelua ja ystävällistä erimielisyyttä. Kotiseudullani Jämsässä poliittista vapautta edustaa parhaiten ryhmä Uusi Jämsä. Suosittelen kuntapäättäjiksi aikoville, tutkikaa netistä mikä on Uusi Jämsä, se ei ole poliittinen puolue, sillä ei ole rasitteena puoluepoliitista organisaatiota tai puolueohjelmaa, saati poliittista perimää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.