tiistai 24. tammikuuta 2017

Sakko siivoaa somen?

Kun naamakirja, Twitter, Whatsapp ja Messenger ym. somealustat eivät vielä olleet nykymittakaavassa kaikkien käytössä, kauhisteltiin suomi24 nettisivuston sisältöä. Sanomalehtien nettisivuillakin on käynyt keskustelu ajoittain niin kuumana, että kommentteja on jouduttu poistamaan. Arkaluonteisista aiheista ei keskustelua aina uskalleta edes avata.

Uudehko keskustelun laatuluokittelu vihapuhe on otettu käyttöön, vaikka käsitettä ei ole laissa saati ihmismielissä määritelty. Ensimmäiset tuomiotkin on jo vihapuheesta langetettu, ehkä hieman epämääräisin perustein. Näin epämääräisestihän ei kansalaiskeskustelun sisältöä voida jatkossa luokitella. Ihmisethän ovat aiempaa avoimempia ilmaisemaan tunteitaan kirjoittamalla ja se on pelkästään hyvä asia. Aggressiivisuus sulaa kummasti, kun on saanut sanottua sen mikä mielessä kaihertaa.



Sanan säilällä sivaltaminen on kehittynyt vaivihkaa äreämmäksi. Ihmisiä kun ei opeteta missään olemaan asiallisesti eri mieltä. Peruskoulun vuorovaikutustaitojen opetukseen pitää pian sisällyttää erimielisten tilanteiden hallinta. Vihantunteen vaikutus käytökseen on hallittavissa pelästyttäessä, pettyessä, sairastuessa tai fyysisen kivun kohdatessa, mutta tunnekäyttäytymisen opit ovat sivistysvaltioissakin vähissä.

Tutkistellaanpa vihapuhetta ja alentavaa nimittelyä, vaikka hallitus ei ole tutkimusta tilannutkaan. Kun epävarmuus valtaa mielen, niin vastaväittelijä yritetään tyrmätä nimittämällä hänet vaikkapa tyhmäksi. Nimittely on hyvin perinteinen tapa alentaa tai ylentää ihmisarvoa. Ystävällisyydestä voisi antaa plussapisteitä ja epäystävällisyydestä miinuksia, vaikka sakkoja. On erittäin yksinkertaista laatia someen sellaiset keskustelualustat, joissa negatiiviset nimittelysanat muuttuvat heti kirjoitettaessa punaisiksi ja ystävälliset  vihreiksi. Negatiivisesta nimittelystä asettaisin aluksi virtuaalisen sakon sanakohtaisesti. Esikoulusta aloittaisin virtuaalisen vuorovaikutuksen opit. Kodeissahan käyttäytymismalleja opitaan syntymästä alkaen.

SomeÄijä Risto Ahonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.