sunnuntai 21. helmikuuta 2016
Katoat jos et verkostoidu!
Verkostoitumisesta on tullut menestyksen avain. Kaikki poliitikot saati virkamiehet eivät vielä tajua verkostoitumisen merkitystä, kysymys on myös osaamattomuudesta. Valtakunnan Twitter-vaikuttajista edistyksellisin verkkoviestinnän taitaja on Aleksander Stubb. Osaajia löytyy iäkkäämmistäkin mm. Erkki Tuomioja on aktiivinen facessa. Myös ex-poliitikoista löytyy taitavia somettajia. Oletettavasti sometehokkuus syntyy paljolti avustajien oivalluksista ja näpeistä. Myös Sauli Niinistö on tehnyt hyvin henkilökohtaisiakin avauksia.
Mikä sosiaalisen median hyödyntämisessä on oleellista? Kysyminen. Stubb kysyy usein, mitä mieltä olet. Vaikka kysymys olisi ainoastaan muodollinen, se luo kuvaa kuuntelusta. Kansalaisille kuunteleva päättäjä on mieleinen. Toiseksi tärkeintä on kertoa millaisia asioita on agendalla ajankohtaisesti. Kansalaisten kommentteihin vastaaminen, eli todellinen dialogi olisikin jo mahtavaa, mutta siihen ei aina ministeritasolla rahkeet riitä. Presidentille ei facekommentointi konservatiivien mielestä ehkä sopisikaan.
Sosiaalinen media on kaikkien aikojen paras johtamisen väline. Facessa ja Twitterissä kommentoivat vakavasti otettavat asiantuntijat. Miksiköhän nykyisen hallituksen on niin vaikea saada kaavailemiaan lakiesityksiä finaaliin? Siksi, että juuri mitään ei voi enää valmistella salassa. Valmisteluvaiheen kommentit tulevat arvostetuilta asiantuntijoilta sekä kriittisiltä kansalaisilta ja menestyäkseen poliitikon on pakko nämä huomioida. Demokratian toteutumisen kannalta onkin hyvä asia, että valmisteltavat asiat tulevat julki lähes reaaliaikaisesti. Viestintänopeus on muuttunut viimeisten vuosien aikana radikaalisti sähköisten nettiviestimien kehityksen ja erityisesti sosiaalisen median myötä.
Sipilä ja Soini avustajineen eivät käytä/seuraa/hyödynnä sosiaalista mediaa riittävän aktiivisesti ja taitavasti. Kansanedustajien somekirjo onkin vielä sateenkaaren värinen. Sosiaalisen median Suomi on lähes kaikissa ajankohtaisissa asioissa jakautunut kolmeen ryhmään. Kolmijaossa ääripäiden lisäksi keskusteluun osallistuvat sovinon tavoittelijat. Viestintävälineiden netissä teettämien Galluppien vaikutuksesta kahtia jakautuminen korostuu kun kysytään vastausta joko/tai ja kyllä/ei.
Verkostoituminen ja sosiaalinen media ovat tulleet jäädäkseen ja lisääntyäkseen. Someverkostoituminen on maimio kasvualusta todellisen demokratian toteutumiselle. Demokratia ei rajaudu verkossa pelkästään kansalliseksi, vaan se kehittyy kansainvälisestikin. Edes kielitaidottomuus ei ole este, sillä kääntäjät kehittyvät nopeasti paremmiksi ja virheettömiksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.